Hasznos tanácsok

Néhány gondolat a nyílászáró kiválasztásáról...

1. Milyen profilból legyen?
Ennek eldöntésésnél figyelembe kell venni, hogy milyen hővédelemre van szükség, mert például egy nyaralóban nem ugyanaz a kívánalom, mint egy lakásban.

2. Esztétikum
A profilválaszték egyik fő jellemzője, hogy mindegyiknek más a megjelenése: van nagyon egyszerű, letisztult, van kicsit masszívabb, stabilabb nagy méretekre és van kifejezetten elegáns, íves kialakítású is.

3.Méretek
Ez nagyon fontos a műanyag nyílászáróknál, mert bizonyos méretek felett csak külön merevítések, dilatációs alkatrészek felhasználásával érhetjük el, hogy a beépített új termék az elvárásoknak megfelelóen működjenek hosszú időn át. Mindenképpen kérje szakértő véleményét!

4.Színek
A műanyag ablakok ma már nagyon széles színvélasztékban érhetők el. Fontos tudni, hogy ezek UV állósága, dilatációs tulajdonságai, javíthatósága eltér a sima, fehér profilokból készült termékektől.

5.Működésmód
Egy ablak lehet fix,( nem nyitható ), csak bukó, csak nyíló, bukó-nyíló.
Az erkélyajtók igény esetén készülhetnek mindkét oldalon kilinccsel, zárható kivitelben is.
A nagyobb, mozgatható üvegfalak vagy toló-bukó, vagy emelő-toló kivitelben rendelhetők.
A fentiekre való tekintettel ebben a témakörben is mindenképpen javasolt egy tapasztalt, hozzáértő kolléga véleményét meghallgatni.

A redőny a legelterjedtebb árnyékolástechnikai eszköz. Lakásoknál széles körben alkalmazható, de fontos tudni, hogy ablakcsere esetén mindig előre el kell dönteni, hogy mely nyílászárókra lesz redőny és melyekre nem. A műanyag ablakokhoz szükséges néhány olyan alkatrész, mely a redőny felszerelését  és kezelését elősegíti, sőt ezek hiánya esetenként meg is gátolja a későbbi redőny felszerelését.

A redőnyök minőségét és anyagát tekintve nagy különbségek vannak a különböző gyártmányok között.
Mindig úgynevezett gyári redőnyt válasszunk, mert az olcsóbb termékek alkatrészei kis szériában készülnek, nem jó a minőségük és legfőképpen nem eléggé időtállóak.

A redőnytok alakja főként esztétikai kérdés, ebből létezik négyszögletes keresztmetszetű, alul csapott formában és íves megjelenésű.

A redőnypalást készülhet műanyagból vagy alumíniumból. A műanyag redőny 1.80 méter szélesség fölött nem ajánlott, a túl nagy szélességű redőnylécek már közepes erősségű szélben is zöröghetnek és mozgatásuk is nehéz a nagy súly miatt.

Mindenképpen jobb választás az alumínium palást, mely  hőszigetelt, így e tulajdonsága miatt alapvetően hasznos még az árnyékolási funkción túl is.

Egészen 3 méter szélességig használható, akár kézzel is mozgatható még ez a nagy méret is.

A redőnyök minden esetben kombinálhatóak szúnyoghálóval, melyek szintén mozgathatóak.

Ablakválasztásnál fontos tudni, hogy egy adott méretű ablaknyílásba milyen működésmódú ablak helyezhető el, építhető be.
Természetesen a legolcsóbb megoldás, ha fix  ablakot vásárolunk, amely  csak fény bebocsátására alkalmas és  szellőztetni sem lehet vele. Ilyet csak olyan helyre tegyünk, ahol a takarítás kívülről megoldható.

Minden általunk forgalmazott mozgó szárnnyal rendelkező ablak Maco vasalattal készül. Ez egy Osztrák gyártmányú, prémium kategóriás termék, mely már alapáron  betörések  elleni védelemmel rendelkezik, gátolva az ablakok kiemelését és a vasalat külső oldalról való mozgatását.  A védelem felár ellenében   fokozható. További jellemzője még a vasalatnak, hogy résszellőzővel is rendelkezik, mely funkció még rossz időjárási viszonyok között ( esőben,viharos szél mellett vagy akár  télen is ) biztosítja a helységek  zavarmentes légcseréjét.

Az egyszárnyú ablakok  készülhetnek csak bukó, csak nyíló vagy bukó-nyíló szárnnyal. Az ablakok beépítési magasságát parapet magasságnak nevezzük. Az egyszárnyú ablakok mérethatárai: egyik oldaluk sem lehet 50 cm-nél kisebb és 150 cm-nél nagyobb.Amennyiben egy ablak a föld szintjéig ér, akkor erkélyajtóról beszélünk.

Az erkélyajtó  is lehet nyíló vagy  bukó-nyíló, de itt további változatok is vannak. Normál esetben csak belül van kilincs, ilyenkor praktikus, ha rendelünk kívülre egy 'úgynevezett' behúzófület, mellyel pl. egy erkélyre kimenve rögzíthető az ajtó.
A nagyobb biztonság érdekében az erkélyajtók zárral is elláthatóak, ebben az esetben átmenőkilinccsel rendelkeznek, tehát ilyenkor már majdnem bejárati ajtóról beszélünk.

Kétszárnyú ablakok és erkélyajtók esetében is megkülönböztethető csak nyíló és egyik oldalon nyíló, másik oldalon bukó-nyíló szárnnyal. Az erkélyajtók mérethatárai: egyszárnyú esetén 100/240 cm, kétszárnyú esetben 180/240 cm. 210 cm magasság felett egy vízszintes osztás szükséges a hosszútávú stabil működés érdekében.


 Az ablakcsere minden vevő, minden család életében egy fontos, izgalommal várt, de ugyanakkor kellemetlen esemény, amelyre fel kell készülni.
Természetesen a legnagyobb probléma a munkával járó por,piszok, ami elsősorban a bontás során keletkezik. Így elsősorban erre kell felkészülni: amit csak lehet, el  kell tenni azokból a helységekből, ahol  a munka zajlik. A függönyöket, sötétítőket is helyezzük biztonságba .Amit nem lehet eltenni, azt gondosan le kell takarni, a takarófóliát pedig megfelelően rögzíteni. Amikor egy ablakot vagy esetleg egyszerre több ablakot bontunk ki a helyéről, huzat lesz, ezért fontos a fólia gondos rögzítése ragasztószalaggal vagy súlyokkal.
Amennyire lehet, helyet kell biztosítani a kiépített ablakok ideiglenes elhelyezésére, hogy ne ott rögtön kelljen erre megoldást találni. A tárolóhely megválasztásánál arra is gondolni kell, hogy az ablaktáblák az üvegek miatt fokozottan balesetveszélyesek is.
A munka során hagyjuk nyugodtan dolgozni az embereket, ne legyünk láb alatt. Úgy tudnak a leghatékonyabbak lenni, hogyha a jól megszokott ütemben dolgozhatnak.

A vásárlónak mindig igaza van?
2012-04-20

Igen. Még a legtapasztaltabb ablakkereskedő is tudja, hogy a vevőnek akkor is igaza van, mikor egyáltalán nincs igaza. Aki nyílászárót akar eladni, tisztában van eme aranyszabállyal. Az ügyfeleknek viszont azt kell tudniuk, hogy a jó vevőt a kereskedő is jobban megbecsüli.

Ne csak a légkamrát számolja!
2012-04-10

Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy minél több a légkamrák száma, annál jobb a műanyag nyílászáró hőszigetelése. Némi trükközés miatt azonban fontos tudni, hogy a légkamrák szaporodása csak profilvastagodás mellett ér valamit.

Üvegteszt egyetlen gyufával
2012-03-30

A kiváló hőszigetelésű új nyílászáró minden otthon egyik legértékesebb szerzeménye. A hőátbocsátás leginkább az üvegezés minőségétől függ, lévén az üveg adja az ablakfelület legnagyobb részét. Egy trükkel pedig ellenőrizhető az üvegezés minősége!

Tavaszi jótanácsok- nyílászárók
2012-03-20

A nagytakarítás remek dolog. Nemcsak a természet újul meg tavasszal, hanem a lakás is újra ragyog, és ha sor kerül rájuk, akkor a nyílászárók is legszebb arcukat mutatják ismét az utcának. Csak óvatosan! Nehogy a tisztítás hevében rongálódjanak meg a műanyag profilok.