Ne csak a légkamrát számolja!

2012-04-10

Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy minél több a légkamrák száma, annál jobb a műanyag nyílászáró hőszigetelése. Némi trükközés miatt azonban fontos tudni, hogy a légkamrák szaporodása csak profilvastagodás mellett ér valamit.

Eddig általában a 3 és 5-6 légkamrás modellek közül lehetett választani. Újabban megjelentek olyan nyílászárók is, amelyek egyenesen 7 légkamrával hirdetik a nagyobb hőszigetelést. Ezzel semmi gond, csakhogy sajnos egyes modelleknél a 7 légkamrát tartalmazó műanyag keret ugyanolyan vastag, mint egy másik 5 légkamrásé. Jobb ettől a hőtartása? Egy cseppet sem! Csak jobban hangzik a több légkamra.

Tévedés ne essék, a több a légkamra még vastagabb keretben, csakugyan jobb szigetelést eredményez. Például nálunk az egyre több légkamrához egyre vastagabb profil is jár: Rehau Euro modellünk 3 légkamrája 60 mm, míg az 5 légkamrás típus 70 mm vastag profilban található, de a szintén 5 kamrás Rehau Brillant modellünk profilvastagsága már 80 mm, míg 6 kamrás Roplasto modellünk szintén 80 mm, és az ugyancsak 6 kamrás Rehau Geneo modellünk már egyenesen 86 mm vastag. Számcirkusz helyett érdemes a megbízható minőséget választani!