Üvegteszt egyetlen gyufával

2012-03-30

A kiváló hőszigetelésű új nyílászáró minden otthon egyik legértékesebb szerzeménye. A hőátbocsátás leginkább az üvegezés minőségétől függ, lévén az üveg adja az ablakfelület legnagyobb részét. Egy trükkel pedig ellenőrizhető az üvegezés minősége!

Ha Ön például a leírás szerint U=1,1 értékű hőátbocsátási tényezővel és kétrétegű üvegezéssel választott új ablakot, akkor már jól döntött. Az új ablak valószínűleg be fog válni, jelentősen spórolhat vele a fűtésszámlán, a nyári hőségben pedig sikerülhet jobban kirekeszteni a hőséget. Általában hihetünk a leírásnak, hiszen a kereskedőknek nem érdekük a jövőbeni vásárlók elriasztása bóvli ajánlatokkal. Cégünk minőségi kínálatában például a Rehau, Iglo, Roplasto és Lux márkájú nyílászárók U=1,1 hőátbocsátási értékkel és kétrétegű üvegezéssel választhatók, sőt akár magasabb igényt is kiszolgálhatnak háromrétegű, U=0,7 értéket képviselő modelljeink. Ha azonban valami furcsa helyen meglepően olcsó ajánlattal találkozik, vagy bármilyen gyanú merül fel Önben az üvegezéssel kapcsolatban, még mindig ott a gyufateszt.

A minőségi ablakok ugyanis általában hővisszaverő bevonattal készülnek, ami a megbízható hőszigetelés garanciája. Ennek meglétét ellenőrizhetjük, ha meggyújtunk egy gyufaszálat és az ablaküveg elé tartjuk. Kissé oldalról nézve például kétrétegű üvegezésnél négy gyufalángocskát fogunk látni az üvegben tükröződve. És most jön a trükk: ha hővisszaverő bevonatos üveggel állunk szemben, akkor belülről nézve a második láng színe eltér a többitől, sötétvörösebb színű. Baj akkor van, ha minden lángocska egyszínű, mert akkor bizony lemaradt a bevonat.