Műanyag nyílászárók beépítése

2011-05-23

Az építőipar egyik leglátványosabb fejlődését az energiatakarékos átalakítások kivitelezésénél figyelhetjük meg...

Nyílászáró-beépítők oktatása

Az energiatakarékosságot biztosító építőipari kivitelezések egyik leglátványosabb fejlődését a korszerű, elsősorban műanyagból készült nyílászárók beépítésének területén figyelhetjük meg. A nyílászárók iránti kereslet rövid időn belüli gyors növekedése – amelyben döntő szerepe volt a panelprogramnak is – számtalan vállalkozás bekapcsolódását eredményezte az ablakos ágazatba. Beigazolódott azonban, hogy számosan a szakmához szükséges megfelelő ismeretekkel nem rendelkeznek.

A nyílászárók cseréjének körülményei

Szinte divattá vált a régi ablakok cseréje, de a kereslet által biztosított és egyre bővülő piacon megjelentek a folyamat káros hatásai is. Az új „szakemberek” a megrendelők általános tájékozatlansága miatt eleinte csak a nyílászárók látható tulajdonságaira terelték a figyelmet, ezért ezek kerültek a mérlegelés elsődleges szempontjai közé (színek, a szárnyak osztása, a díszítések, a kilincsek formája, stb.). Később elkezdődött az úgynevezett kamraháború, mely egy idő után azt a hamis meggyőződést alakította ki, hogy minél több a kamra, annál jobb a minőség. Az üvegezéssel szembeni igény is érdekesen fejlődött. Az első időkben a „thermo” üveget még kiváló hőszigetelőként fogadták el.

Pedig az alapüveg hőszigetelő-képesség tekintetében akkoriban sem, de ma már egyértelműen nem elfogadott tulajdonságokkal rendelkezik. Az ablakok cseréjének tervezése során további, nagyon fontos épületfizikai ismeretek hiánya is számtalan későbbi hiba forrásává vált. A régebbi épületek határoló szerkezeteinek anyaga, állapota, a fűtés és a légcsere jellemzőinek a figyelmen kívül helyezése a később kialakuló komoly károk előidézője lett.