Hőszigetelő bejárati függöny?

2012-02-28

Az energiatakarékosság is produkálhat furcsaságokat. Nemrég egy barátoméknál láttam a fenti különös formáját a hőszigetelésnek. És működik? – kérdeztem a függönyre mutatva, de csak lemondóan legyintettek válaszként.

A történet igazi furcsasága nem is az volt, mikor belépve a lakásba azt láttam, hogy házigazdám a zárt bejárati ajtó mögött gondosan elhúzta a szép, vastag kasmíranyagból készült függönyt, hanem az, hogy az új lakásban az ablakok, az erkélyajtó egytől-egyig vadonatúj műanyag nyílászárókra voltak cserélve. Persze azonnal megkérdeztem, miért nem cserélték ki a bejáratot is? Kapaszkodjanak meg: mert elfelejtették, és mire észbe kaptak, kifutottak a felújításra szánt pénzből.

Belegondolva, a történet sajátos dologra mutat rá: nyílászáró cserénél hajlamosak vagyunk kifelejteni a bejáratot, és csak az ablakokra koncentrálunk. Pedig egy huzatos bejárat is óriási hőveszteséget okozhat. Barátoméknál szabályosan lengett a benti függöny a kinti szél hatására. Nekik is csak azt tudtam elmondani, amit most ideírok: minél hamarabb érdemes rászánni a plusz összeget egy minőségi szigetelést biztosító bejáratra. Lux márkájú, megbízható ajtóink garantálják, hogy a szélvihar odakint marad!