Vigyázat, jégdugó!

2012-02-21

Az olvadás problémája akkor is jelentkezhet, amikor jégdugó zárja el az ereszt. Sem az ajtók, sem az ablakok nincsenek ilyenkor biztonságban. A tetőről ugyanis a falakon csoroghat végig a hólé, ami kritikus helyzetet teremt a nem minőségi nyílászárók számára.

A jégdugó azért alakul ki, mert bár a napsütés folyamatosan olvasztja a tetőn lévő havat, de a víz a függőleges ereszcsatornába jutva még összefagy, hiszen itt jóval alacsonyabb a hőmérséklet. A jég elzárja a víz útját, pedig az olvadó tetőről folyamatosan érkezik az utánpótlás, ami így egy idő után átbukik a fenti eresz peremén és csorogni kezd a falon. Amikor pedig a nyílászáróhoz érkezik, menthetetlenül elárasztja.

Innentől kezdve már ugyanaz a probléma, amiről korábban írtunk: a hólé befurakszik a hitványabb anyagból készült ajtók és ablakok réseibe, majd éjszaka megfagy és kezdi szétforgácsolni a keretet, tokszerkezetet, rongálja a vasalatot. Bár nem gyakori a probléma, a jelenlegi időjárási viszonyokat figyelve, mostanában be fog következni a “nagy csorgások ideje”. Kiváló minőségű Rehau, Iglo, Roplasto és Lux nyílászáróink azonban ilyenkor is biztosan jól vizsgáznak majd.